Dobroteka

Jak urządzić wyjatkową kuchnię?

  1. Jak urządzić kuchnię, by stała się spełnieniem marzeń a gotowanie było czystą przyjemnością?

Projektowanie na wymiar, według indywidualnych upodobań i potrzeb, daje nieograniczone możliwości tworzenia wnętrz,  odpowiadających marzeniom i wyobrażeniom ich właścicieli. Współczesne kuchnie postrzegane są przez pryzmat ich funkcjonalności , skrytej zarówno w zachowaniu trójkąta roboczego, pomiędzy kolejnymi przestrzeniami roboczymi,  ergonomicznym rozlokowaniu sprzętów oraz spersonalizowanych rozwiązaniach.

- Trójkąt roboczy

Kolekcja ARIANA zachowana w stylu glamour łączy unikatowe piękno z funkcjonalnością. W tej eleganckiej i wyrafinowanej kuchni na pierwszy plan wysuwa się oszałamiająca wyspa, emanująca śmiałym zestawieniem barwy marokańskiego złota i połyskującej czerni lakieru.  To ona w tej aranżacji stanowi bazę dla trójkąta roboczego mieszcząc w sobie zarówno płytę grzewczą, jak i zlewozmywak. Vis -a -vis wyspy rozmieszczone zostały chłodziarko-lodówka oraz piekarnik, co gwarantuje wysoki stopień ergonomii i wygodę w poruszaniu się po strefie kuchennej. Funkcjonalności dodają podświetlane szafki oraz pojemne szuflady wyposażone w system organizacji, który ułatwia przechowywanie aromatycznych przypraw i akcesoriów kuchennych. Imitujący naturalny kamień blat wyspy kuchennej powstał z plamoodpornego materiału, wytrzymałego na uderzenia i ścieranie.

W kolekcji kuchennej Imperia, jednej z najnowszych projektów marki Halupczok, dwa wierzchołki trójkąta roboczego usytuowane zostały w jednej linii łącząc w sobie lodówkę, płytę grzewczą oraz piekarnik. Trzeci wierzchołek stanowi strefa mycia- zlew zintegrowany z blatem wyspy kuchennej. Taka kompozycja elementów wyposażenia kuchni czyni ją niezwykle ergonomiczną i funkcjonalną, a wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co daje komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku.

- Mini-ogródek

Sprytne rozwiązania stosowane w kolekcjach kuchennych marki HALUPCZOK stanowią zaproszenie natury do naszej kuchni, umożliwiając całoroczną obecność przyrody w przestrzeni kuchennej bez względu na porę roku i pogodę za oknem.

 

Zintegrowany z blatem wyspy kuchennej mini-ogródek  w kuchni MARSALA stanowi alternatywę dla tuzina doniczek umieszczonych na balkonie i z powodzeniem zastąpi konieczność kupowania kolejnych sadzonek. Takie niekonwencjonalne zaaranżowanie części wyspy kuchennej, może okazać się nie tylko praktycznym rozwiązaniem, przyspieszającym przygotowywanie popisowych dań, lecz także stanie się fenomenalną dekoracją pomieszczenia. Specjalistyczna wkładka umożliwia zasadzenie i hodowlę roślin bezpośrednio w dedykowanej wnęce.

 

Wtopiona w blat wyspy kuchennej kuchni VALENTIA, drewniana wnęka z przesuwnymi organizerami  na aromatyczne zioła i akcesoria kuchenne. Mobilność organizerów daje możliwość  kreowania przestrzeni  według osobistych upodobań, dogodnego ustawiania i przesuwania wedle potrzeby danej chwili. Wnęka stanowi swojego rodzaju miniogródek, w którym stać mogą nie tylko aromatyczne zioła, ale i ulubione kwiaty doniczkowe zapewniają wnętrzu atmosferę lata, bez względu na porę roku.